Za krásami zámku Książ

Asi 60 km od Vratislavi se nachází malebný zámek Książ. Pohled na něj již z dálky přitahuje pozornost turistů, a jelikož jsem v Polsku a chci objevit jeho krásy, tento objekt jsem si nenechala ujít. Jakožto zapálený organizátor jsem naplánovala akci a čekala, kdo se přidá. Nakonec se nás sešlo šťastných třináct, ale číslo nás neodradilo a vyrazili jsme.

Třetí největší hradní komplex v Polsku se nachází nedaleko města Walbrzych, kam nás zavezl vlak. Podle internetu jsem zvolila cestu na hlavní nádraží a odtud autobusem pod zámek. Jenže hlavní nádraží se nachází úplně mimo město, na samém okraji a řekla bych již mimo civilizaci. Na nádraží čekal minibus. Ptám se řidiče svojí polsko-češtinou, jak se nejlépe dostat k zámku. Řidič mi vysvětluje, že přímo k zámku nás zaveze městská linka č. 8, že on nás k ní může svést. Nakonec, když vidí, že celá naše třináctičlenná skupina jsou asi jediní jeho dnešní pasažéři, s vidinou alespoň nějaké tržby a s úsměvem na rtech mi nabízí, že nás sveze až ke vstupu na zámek. Paráda, platíme necelých 25,- na osobu a vyrážíme. 
U zámku jsme tedy neplánovaně brzo, což je dobře, protože nikde žádní turisti. A tak si můžeme udělat pěkné fotky, naplánovat cestu zpět a koupit vstupenky. Většina z nás se rozhodla pro trasu bez průvodce, s terasami a skleníkem. Terasy jsou poslední víkend otevřeny, poté se uzavřou z důvodu nastupující zimy. Tak jsme měli opět štěstí.
Zámek, co se interiérů týče, je takový český slabší průměr. Za návštěvu určitě stojí reprezentativní místnosti prvního patra - úchvatný renovovaný Maxmiliánův sál a několik dalších pokojů (a možná druhý prohlídkový okruh s průvodcem - "Po stopách Piastovců až ke 2. sv. válce", který jsme ale neabsolvovali). Zbytek je udělán jako muzeum. Bohužel ani tento objekt neunikl hrůzám 2. světové války, proto se zámek neustále opravuje a doplňuje o poztrácený mobiliář. Nádherná ale byla návštěva zámeckých teras, obzvláště, že nám vyšlo počasí, a barvící se podzim doplnil ještě více kouzlo tohoto místa.
Zámek Ksiaz z vyhlídky vypadá nádherně :-)
Po prohlídce zámku jsem postupně posbírala celou skupinu a vydali jsme se na nedalekou vyhlídku, bylo odtud opravdu krásně vidět na zámek i na okolní přírodu. Pak jsme pokračovali k zámeckému skleníku, který se nachází kousek mimo zámek, u hlavní silnice na Walbrzych. Obdivovali jsme obrovské palmy, určitě ještě z dob oblíbené kněžny Daisy. Pak zpět do města a na nádraží.
Ve městě se někteří, v čele se mnou, rozhodli zůstat o trochu déle a prohlédnou si centrum. To leží asi 3 km od vlakové zastávky Walbrzych-město, to nás moc nepotěšilo, čas nebyl. V rychlosti jsme absolvovali návštěvu toalet u Mc Donald´s (což byla naše záchrana) a nákup večeře v nedalekém Lidlu (to byla další záchrana). Na náměstí jsme nakonec dorazili, udělali pár fotek a museli zase zpět, doslova poklusem na vlak do Wrocalawi. Moc nás to ale nemrzelo, město není nijak zvlášť krásné a historické centrum je malé, neopravené. I tak jsme ale byli rádi, že jsme poznali nová místa. A že jsme stihli náš vlak zpět :-)

Žádné komentáře: