Vratislavští krasnale

Při toulkách Wroclaví narazíte na každém kroku na obyvatele města. Nemyslím tím ale obyvatele jako takové, ale trpaslíky, kteří se tu také velmi zabydleli. Vratislavští "krasnale" jsou již neodmyslitelně spjati s městem a stali se velkou turistickou atrakcí. V celém městě je jich přes tisícovku a lov na ně není zdaleka jednoduchý. Umí se totiž moc dobře schovávat.

Já už jsem jich "pár" objevila a budu hledat dál. Postupně budu jednotlivé fotky přidávat do alba, které si můžete prohlédnout tu. A kdyby vás zajímalo víc, můžete si trpaslíky vyhledat na speciální internetové stránce. Jednotliví trpaslíčci jsou tu detailně popsáni a najít je vám pomůže trpasličí mapa tady. Tak tedy, šťastný lov!

Trpaslíci "Syzyfki"




A odkud se vlastně trpaslíci ve Vratislavi vzali? (převzato z internetu)

"Vratislavští trpaslíci tak dobře zapadli do místního koloritu a tak silně se spřátelili s místními obyvateli, že si dnes už málokdo položí otázku: Odkud se vlastně vzali? Odpověď není nijak jednoduchá ani jednoznačná, pravdu ví snad jedině Táta Trpaslík. Existuje však několik dost pravděpodobných teorií…
Vědci zkoumající trpasličí genealogii objevili Kroniku skřítků, ve které nalezli překvapující informaci: první trpaslík, který byl kdy spatřen, se objevil právě na vratislavské půdě! Nikdo neví, odkud sem přivandroval, ale právě na Dolním Slezsku se rozhodl usadit.
Během let se rodina Táty Trpaslíka (pod tímto jménem je dnes znám senior trpasličího rodu) začala rozrůstat a v údolí Odry přibývalo mužných, silných a odvážných skřítků. A teprve o mnoho let později se v osadě objevili lidé. Naštěstí se to obešlo bez konfliktů a sporů o moc a vliv. Malí a velcí si hned padli do oka a začali společnými silami budovat město, ve kterém chtěli společně žít. Po letech, na památku velkého úsilí trpaslíků při stavbě všech nejdůležitějších památek města, lidé pojmenovali čtvrti Vratislavi jejich jmény. A tak je Biskupin pojmenován podle Biskupínka, Sempolno podle Sempolka, Szczepin podle Szczepíka, Oporow podle Oporníka atd.
Proto až se Vás někdo zeptá, kdo je nejstarším obyvatelem Vratislavi, můžete bez zaváhání odpovědět: Táta Trpaslík!"

1 komentář:

Jirka 'Karas' Karásek řekl(a)...

Jóóóó, Veterán trpaslík rulez.