Cukrová výstava v dačickém muzeu se líbí


Od 23. června je v Dačicích k vidění ukázka cukrů z mé sbírky. V městském muzeu připravili výstavu, která je věnována 170. výročí vzniku kostky cukru. Kromě cukrů je expozice zaměřena také na výrobu cukrovinek – k vidění jsou ukázky obalů od čokolád, kávy a menší část zaujímají také obaly a krabičky od čajů z mé sbírky. Celé expozici dominuje krásná historická cukrárna se sladkými dobrotami. 

 
Výstavní sál plný balených cukrů z celého světa
Historická cukrárna s dobovým zařízením
Expozice čaje a kávy

Z mé sbírky uvidíte na výstavě různé druhy balených cukrů: čtverečky, pytlíčky, tyčky, kostičky, vrtulky, ale také balony, vajíčka nebo srdíčka. Vystavuji i různá balení cukru z celého světa, krabičky a dárkové cukry. Z historických exponátů jsou cenné a dnes již nevídané cukrové homole, které jsou na výstavě k vidění v různých velikostech. Také kamarádi sběratelé zapůjčili na výstavu svoje sběratelské zajímavosti: historické sekáčky na homole nebo formy na výrobu homolí.


Cukříky
Výstava se těší velkému zájmu veřejnosti. V části, která je věnovaná sbírce cukrů, je pro děti připravený malý hrací koutek, kde si mohou vystřihnout z papíru a namalovat cukrovou kostku nebo si vyzkoušet znalosti ve vědomostním kvízu.
Výstava bude určitě přístupná do konce srpna. Mohla by se prodloužit až do 8. září, ale pravděpodobně svoje exponáty pojedu uklidit v prvním zářijovém týdnu. Tak neleňte a hurá na výlet za cukry!

Těšíme se na vaši návštěvu - Jakub Kryštof Rad, já a paní Juliana Radová

Žádné komentáře: